A Minecraft útja a sikerhez

Minecraft

Ha te is rajongsz a videojátékokért, biztosan hallottál már a Minecraftról. Ez egy nyitott világú játék - más néven sandbox - első személyben, amelyben a felhasználó építményeket építhet blokkokból, valamint szörnyekkel és más lényekkel harcolhat. A játék célja bizonyos feladatok teljesítése a kiválasztott játékmódnak megfelelően: túlélés, kreatív, kaland, extrém, Dungeons, és még ki tudja mennyi egyedi változat érhető már el.

Jelenleg a Minecraft a legkülönbözőbb konzolokra és operációs rendszerekre érhető el: 

  • Android

  • Linux

  • iOS

  • Windows Phone

  • Windows

  • Mac OS

  • Playstation 3, Playstation 4, Playstation Vita, 

  • Nintendo Switch, Wii U,

  • Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X /S, 

  • Apple TV

A Minecraft játszható offline és online is, természetesen utóbbi adja a játék sava-borsát, hiszen másokkal együtt, vagy éppen mások ellenében mindig izgalmasabb játszani. Hasonlóan az online rulett és más kaszinós játékokhoz, a Minecraft is elsősorban arra hajt, hogy a játékosok minél többet el tudjanak érni, és minél inkább úgy érezzék, hogy valamilyen eredményt értek el, legyen az egy jó pörgetést, vagy a Minecraft esetében egy teljes gyémánt szett, maximális enchantokkal!

Amikor 2019-ben 10 éves fennállását ünnepelte, a videojáték 176 millió példányban kelt el, ezzel a legsikeresebb volt a történelemben. Szeretnél többet megtudni arról, hogy a Minecraft hogyan tett szert ekkora népszerűségre? Az alábbiakban áttekintjük a kezdeteket és a történetét.

Legóból a legnagyobb sandbox játékig

A Minecraftot a svéd játékfejlesztő, Markus Persson gondolta ki és alkotta meg, akit a szakmában "Notch" néven ismernek. Gyermekkora óta lenyűgözték a legókockák. Ez a hobbi, valamint a számítógépekről fiatalkorában szerzett ismeretei adták az alapját annak, ami évekkel később a leghíresebb videojátékává vált.

2009-ben Persson Jakob Porserrel együtt megalapította a Mojang Specifications - ma Mojang Studios, a Minecraft fejlesztéséért felelős céget. Akkoriban még csak körülbelül 20 alkalmazottjuk volt. A cím alapötlete az volt, hogy szabadon, korlátozások nélkül, személyre szabható térképpel építhetünk egy világot. Mindezt nagy pixelekkel és a 80-as és 90-es évek videojátékaira emlékeztető esztétikával. Az első verzió (Alpha) 2009. május 17-én jelent meg egy független játékportálon keresztül . 

Ahogy teltek a hónapok, Persson fejlesztéseket és frissítéseket épített be a játékosok észrevételei alapján, akikkel a közösségi hálózatokon és fórumokon lépett kapcsolatba, hogy megtudja benyomásaikat és igényeiket. Végül 2011. november 18-án megjelent a Minecraft teljes verziója. Szinte ezzel egy időben jelent meg a Minecraft: Pocket, az Android és iOS rendszerekkel kompatibilis mobileszközökre készült adaptáció. A játékból 2011 közepéig több mint 11 millió példányt adtak el.

Töretlenül a siker útján

2012 és 2014 között a Minecraft egyre népszerűbbé vált, és bővült a támogatott platformok köre. A népszerűsítés szájhagyomány útján, a közösségi hálózatokon való interakciókkal, valamint híres játékosok és influencerek közvetítései révén történt, akik Minecraftot játszó videókat töltöttek fel a YouTube-ra és más portálokra.

2012 májusában a piacot bővítették a Minecraft Playstation 3-ra és Xbox 360-ra való megjelentetésével, amely akkor a két legkeresettebb konzol volt. Mivel ez a játék nagy pixeles grafikát tartalmazott, a PC-s verzió nem igényelt nagyon fejlett processzort és videokártyákat. Ez a tulajdonsága befolyásolta a népszerűség növekedését, valamint a folyamatos frissítések és a készítőjének elkötelezettsége, hogy a felhasználói visszajelzések alapján fejlessze a játékot.

Szerződés a Microsofttal - Irány a csúcs!

A következő nagy mérföldkő a Minecraft történetében a Mojang Microsoft általi felvásárlása volt. Az üzlet 2500 millió dollárért zárult, és 2014. szeptember 15-én vált hivatalossá. A svéd cég megvásárlásával a Microsoft a leghíresebb játék jogait is megszerezte, innentől kezdve több verziót indít különböző konzolokra. és exponenciálisan növelte a Minecraft amúgy is elsöprő sikerét. Markus Persson ekkor félreállt, és nem vett részt többé a játék fejlesztésében és marketingjében.

Minecraft: Minecraft: Education Edition

2016-ban került forgalomba a Minecraft: Education Editiona kifejezetten iskoláskorú gyermekek számára tervezett, oktatási eszközöket tartalmazó játék.

Olyan lehetőségeket tartalmaz, mint a multiplayer, blokkok a periódusos rendszerrel és értékelő eszközök. A valóságban maga a játék dinamikája elősegíti a "projektalapú tanulás" (Techmarkers.es, 2020) ösztönzését, elősegíti a kreativitást, a különböző összetettségű problémamegoldást és az olyan készségek fejlesztését, mint a csapatmunka.

A diákok, akik a Minecraft: Education Editiont használnak, karaktereket, építményeket és különböző elemeket, például táblákat építhetnek, miközben dinamikusan tanulhatják az életkoruknak megfelelő tantervi tartalmakat. Ez csak egy a jelenlegi Minecraft alkalmazások közül.

Átütő siker minden platformon

A játék a mai napig 15 különböző platformmal és konzollal kompatibilis. Hónapról hónapra frissítések és fejlesztések jelennek meg mindegyikhez. A felhasználók aktívan részt vesznek a játék terjesztésében azáltal, hogy a közösségi hálózatokon közzéteszik a fejlődésüket, vagy élőben közvetítenek a Twitch-en és a YouTube-on keresztül. Mindezek a sajátosságok a Minecraftot a szórakoztatóipar egyik nagy sikerű játékává teszik.

A siker másik kulcsa: valódi sandbox-élmény fejlesztőknek is

Ami nagyon sokat dobott a Minecraft népszerűségén az az, hogy lelkes fejlesztők, akik maguk is játékosok, számtalan plugint és addont hozhattak létre, nagyon egyszerűen, és ma már vannak teljes átalakítások is, amely ugyanazt a motort használja, de teljesen más játékélmény nyújta. A könnyen indítható házi szerverek (és az alacsony gépigény) miatt pedig az olyan pluginok, mint az MCMMO lehetővé teszi a játékosok számára, hogy masszív online játékokhoz hasonló élményt éljenek át: vannak skillek, shopok, és az egész rendszer testreszabható. Sokan nem szeretnének belevágni a Minecraftba, mondván nagyon gagyi és maradi a grafikája. Neki jó hír, hogy a motor alkalmas arra, hogy új textúrákat, vagy akár teljes shaderes támogatás is beépítsünk a játékba, így egy igazán csinos és csillogó játékot kapunk, miközben a játék egyszerűsége megmarad.


3 comments:

  1. Minecraft's remarkable journey to success is a testament to its captivating sandbox gameplay and the creativity it inspires in players. It has not only become a cultural phenomenon but also a platform for endless exploration and imagination.||How Quickly Can You Get A Divorce in New York||How Much is A Divorce in New York State||





    ReplyDelete
  2. A játék a mai napig 15 különböző platformmal és konzollal kompatibilis. Hónapról hónapra frissítések és fejlesztések jelennek meg mindegyikhez. A felhasználók aktívan részt vesznek a játék terjesztésében azáltal, hogy a közösségi hálózatokon közzéteszik a fejlődésüket, vagy élőben közvetítenek a Jerk en és a YouTube-on keresztül. Mindezek a sajátosságok a Minecraftot a szórakoztatóipar egyik nagy sikerű játékává teszik.
    traffic lawyer charlottesville va

    ReplyDelete
  3. A következő nagy mérföldkő a Minecraft történetében a Mojang Microsoft általi felvásárlása volt. Az üzlet 2500 millió dollárért zárult, és 2014. szeptember 15-én vált hivatalossá. A svéd cég megvásárlásával a Microsoft a leghíresebb játék jogait is megszerezte, innentől kezdve több verziót indít különböző konzolokra. és exponenciálisan növelte a Minecraft amúgy is elsöprő sikerét. Markus Persson ekkor félreállt, és nem vett részt többé a játék fejlesztésében és marketingjében.
    car accident lawyer charlottesville va

    ReplyDelete